Bemutatkozás
Pályázat
Látványtervek, képek
Kommunikációs beszámoló
Műszaki leírás
Élő közvetítés

Műszaki leírás

Cím: Budapest, Csepel Művek területe 1211 Budapest, Központi út 35-47. (Lakatos u.) hrsz.: 210146/168

Cél: „Salló” üzemcsarnok felújítása, újrahasznosítása, kerékpáros tesztpálya létrehozása

Építtető neve: Angria Kft.

Építtető címe: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 12. 5. emelet 2.

Készült: 2012. április 15.

ÉPÍTÉSZETI LEÍRÁS

A Csepel Művek, „Salló” Csarnok területén mintegy 2500 nm-es ipari csarnok teljes rehabilitációja valósul meg, törekedve az eredeti szerkezetek és az épület jellegének megtartására. A rehabilitáció egy többcélú rendezvénycsarnokból és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló egységekből (büfé, fogyasztótér, öltöző, kerékpár tároló, stb.) áll. A beruházás keretében kialakításra kerül egy modern, többcélú tér kerékpáros tesztpályával. A biciklis tesztpálya csarnok és többcélú tér (büfé fogyasztótere) között ~100 cm magasságú parapetfal megmarad az átlátás/egybenyitás/együtt használhatóság lehetőségének megőrzésére.

ÉPÍTÉSZET

Koncepció szerint az építészeti (válaszfalak, nyílászáró és acél szerkezetek egy része, stb.), gépész és elektromos szerkezetek, szerelvények egy része tartószerkezetig visszabontásra kerül.

Az elvégezni kívánt építési munka nem tartozik az érvényben lévő építési engedélyezési eljárások hatálya alá. Az épület kivitelezése alatt az építőipari kivitelezési tevékenységről (építési napló vezetése, kivitelezési dokumentáció) az érvényben lévő előírások szerint kell eljárni. Az építés során az egyes adatok változhatnak. A kivitelezés során a vonatkozó szabványok, műszaki előírások, alkalmazástechnikai útmutatók és balesetvédelmi rendszabályok maradéktalanul betartandók.

Az építési munkák befejezése után építési törmelék, bontott anyag a munkaterületen nem maradhat. A keletkezett építési és bontási hulladékokról nyilvántartást kell vezetni. Az esetlegesen újrahasznosítható anyagok (pl.: betontörmelék; kitermelt, nem szennyezett föld; nem felületkezelt hulladék faanyag) kivételével az összes építési bontási hulladékot engedéllyel rendelkező lerakóhelyre kell elszállítani és ott elhelyezni, melyről az igazolást a hulladék nyilvántartó lappal együtt meg kell őrizni.

Alapozás megmaradó, megerősítés nem szükséges. A meglévő falazatok felületi jellegű helyreállítást igényelnek (foltokban vakolatjavítás és új vakolatkészítés), adott helyeken utólagos nyíláskiváltás készül, nyílászáró elhelyezéséhez, illetve megszűnő nyílás befalazásra kerül, stb. A tervezett kiszolgáló funkciók gipszkarton válaszfalakkal, függesztett gipszkarton álmennyezeti rendszerrel kerülnek kialakításra.

Tartószerkezeti váz

A tervezést megelőzően a Salló csarnok és két oldaltraktusának tartószerkezeti állapotfelmérése elkészült, tartószerkezeti szakértői vélemény támasztja alá: „… az építmény az MI 15 011-1988. Épületek teherhordó szerkezeteinek erőtani vizsgálata c. műszaki irányelv 4.2. pontja alapján jelen állapotában megfelelő, illetve tűrhető állapotúnak tekinthető.”

A kivitelezési, felújítási munkálatok az alapozást, valamint a teherhordó szerkezeteket nem érintik. A meglévő falazatok felületi jellegű helyreállítást igényelnek (vakolatjavítás, foltokban új vakolatkészítés), adott helyeken utólagos nyíláskiváltás készül, nyílászáró elhelyezéséhez, szabadnyílás kialakításához, illetve megszűnő nyílás befalazásra kerül, stb. Egyéb teherhordó szerkezetet érintő átalakítás, bontáshoz statikus szakvélemény szükséges.

A tervezett funkciók a többfunkciós tereket leszámítva (nagy csarnoktér, kis csarnoktér - passzázs) – raktárak, öltözők, vizesblokkok – szerelt válaszfalas jelleggel, épített zárófödém nélkül, függesztett álmennyezeti rendszerrel kerülnek kialakításra.

Amennyiben a bontások, feltárások során a szerkezetben olyan elváltozások tapasztalhatóak, amelyek tartószerkezeti megerősítést ugyan nem igényelnek, azok helyreállítását el kell végezni.

1) BONTÁS

Homlokzati és beltéri nyílászárók, szellőzőgép teremben minden fal (teherhordó- és válaszfal), illetve födém (sík vagy bordás vasbeton lemez), valamint burkolatok bontása szükséges a csarnok felújításához. A bontási anyagot deponálás után el kell szállítani. Minden beépített szerkezetet, az építési sorrend ellenkezőjeként kell bontani, a hatályos munkavédelmi szabályok figyelembe vételével.

2) FELTÖLTÉS

A nagy csarnoktérben a döngölt földpadló pótlása, kiegyenlítése, a kis csarnoktérben és kiszolgáló terekben feltöltés készítése, aknák lezárása, és vasalt, simított beton aljzat készítése szükséges. A nagy csarnoktérben a kerékpáros pálya kialakításához szintén feltöltés szükséges, réteges tömörítéssel, minimum 20-30 cm-ként.

3) SZIGETELÉS

Csapadékvíz-szigetelés

A csarnok tetőszerkezetén a csapadékvíz elleni védelmet biztosítani kell, a helyszíni bejáráskor ellenőrizni, a szükséges helyeken azt javítani szükséges. Az összes esetleges elektromos/gépészeti vezeték/szerelvény átvezetését meg kell oldani.

Kent szigetelés

Minden vizes helyiségben – ahol hidegburkolat készül a padlón és a falon – a padló-, és falburkolat hordozószerkezetének felület előkészítése kenhető víz- és páraszigetelés felhordása – hajlaterősítő szalag elhelyezésével – szükséges (csak rendszer azonos anyagok használhatóak).

A lábazati csatlakozásnál hajlaterősítő csík felhasználásával, a lábazat magasságáig minimum felvezetve a szigetelést. Mosdókagylóknál a kagyló szélessége + 20 cm szélességben, és 1,5 magasságban a falra is fel kell vezetni a szigetelést. A szigetelés felhordása csak glett vassal történhet,

Hőszigetelés

Homlokzati hőszigetelés nem készül az épületen.

4) FALAZAT

A terven jelölt helyeken nyílásbefalazások – nyílásszűkítés, falpótlások – szükségesek kisméretű tömör tégla, valamint I. osztályú Hf10 falazó, cementes mészhabarcs felhasználásával. A kerékpáros tesztpálya és kiszolgáló-fogyasztó csarnok közötti fal ~100 m magasságig visszabontásra kerül, a megmaradó parapetfal biztosítja a két tér együttes használhatóságát, erősíti a kapcsolatukat.

Az új válaszfalak egységesen egyszeres profilvázzal készülő Rigips gipszkarton válaszfalak, 2x2 rtg. impregnált, illetve 2 rtg. impregnált és 2 rtg. normál 12,50 mm vastag RB, illetve RBI gipszkarton borítással, hőszigeteléssel, valamint a csavarfejek és illesztések glettelt kivitelével, továbbá egyszeres profilvázzal készülő Rigips gipszkarton előtétfal, 2 rtg. tűzgátló gipszkarton borítással, hőszigeteléssel, valamint a csavarfejek és illesztések glettelt kivitelével.

A szerelt gipszkarton válaszfalak – kétoldali gletteléssel (beltéri felületkiegyenlítő glettanyag), és kétszeri diszperziós festéssel, fehér színben (vizes helyiségben víz-, és páraálló, kent szigetelés) kerülnek kivitelezésre.

A vizes helyiségekbe szerelt jellegű wc-kabinrendszer kerül kialakításra lábakkal, zárral, 90 cm széles ajtóval, 120 cm széles oldallappal.

5) TETŐSZERKEZET

Mivel a héjazat (egyhéjú tetőfedés profilos fémlemez elemekből) jelenlegi állapota nem kielégítő, a meglévő tetőfedő elemek javítása és 10%-os pótlása, annak visszaépítése szükséges.

6) VAKOLAT

Részben megmaradó, részben vakolatjavítás, részben pedig a vakolat leverése és új 1-1,5 cm vastagságú, beltéri mész-cement (Baumit GV25, Baumit GV35, vagy ezekkel egyenértékű) oldalfalvakolat készítése (vakolaterősítő háló beépítésével) szükséges. Gépészeti és elektromos szerelések miatt a szükséges helyeken a horonyvésést követően horonyjavítások, szerelő kőműves munkák, továbbá födém- és faláttörések után a felületek helyreállítása elvégezendő.

7) NYÍLÁSZÁRÓ

Minden felesleges nyílászáró bontása, ezáltal keletkező sitt elszállítása szükséges, minden cserére szoruló nyílászáróval szemben elvárt követelmény, hogy minősített bel- és kültéri nyílászáró legyen.

Kültéri

  • a bejárati acél kapuk (K1-K4) cseréje szükséges, helyette hőhídmentes alumínium kifelé nyíló, bejárati ajtó, biztonsági zárral, átmenő kefés küszöbbel, kétoldali alumínium kilinccsel ellátott bejárati nyílászárók kerülnek beépítésre, felülvilágítóval (cél: elsődlegesen a betörésvédelem, lég- és hangzáró funkció elhanyagolható); Schüco RS 65 bejárati ajtók. Színük RAL7022 (Ral színskála szerint).
  • a csarnokbevilágító ablakok állapota elfogadható, ugyanakkor az üvegezés átvizsgálása, helyenkénti pótlása és javítása szükséges a törött üveg és a régi tapasz eltávolításával új tapaszrögzítéssel és síküveggel;
  • szekcionált ipari kapu

Beltéri

  • a továbbra is funkcióval bíró átjárók nyílászáróinak cseréje szükséges, a beltéri ajtók acél saroktokkal (téglafalba), illetve befoglalótokkal (szerelt fal) szerelt, méretre gyártott papírrács betétes ajtók, fóliázva, famintázattal, normál diópánttal, fekete műanyag kilinccsel. A tokban körbefutó gumitömítés készül. Az ajtólap vonalában eloxált alumínium burkolatváltó profilt kell elhelyezni, burkolatváltás esetén;

8) PADLÓ, BURKOLAT

Gépészeti és elektromos szerelések miatt a szükséges helyeken aljzatvésések, aljzatkiegyenlítés elvégzése szükséges.

A meglévő aknákat, padló- és szerelőcsatornákat, stb. bennmaradó zsaluzattal zárjuk le (bármilyen vezeték, gerinc fogadására alkalmasak).

A nagy csarnoktérben, a döngölt föld padló kiegyenlítése, pótlása, javítása, kerékpáros pálya kialakítása szükséges földfeltöltéssel, tömörítés nélkül, gépi erővel, kiegészítő kézi munkával. A kis csarnoktérben (passzázs) részben a gépalapok bontásra kerülnek. A betonpadló kiegyenlítése, a gépalapok egy részének bontását és feltöltését követően) simított betonfelület kialakítása teljes felületen új, vasalt (hegesztett betonacél háló) betonaljzat készítése szükséges. A raktárakban vakolt-festett oldalfali burkolat készül.

Az előtér és 2. számú közlekedő burkolata kétkomponensű műgyanta (mely nem képezi a vállalás részét.

Az öltözőkben, mosdókban, wc-kben, büfében, büfé raktárban kerámia padló burkolat készül. Az öltözőkben, mosdókban, wc-kben, teljesen körbe, valamint büfé egyik fala (kb. 10m2) oldalfalon az ajtó tetejéig kerámia burkolat készül. Eltérő burkolatú helyiségek esetén, az ajtólap vonalában burkolatváltó profilt kell beépíteni.

A kerámia lábazatburkolat készítését megelőzően, falburkolat hordozószerkezetének felület előkészítése (gipszkarton alapfelületen) szükséges. A padlóburkolat készítését megelőzően a hordozószerkezetének felület előkészítése beton alapfelületen, alapozó és tapadó híd felhordása, simító felületkiegyenlítés szükséges. Padló- és 10 cm-es lábazat burkolat készítése kétkomponensű műgyanta, beton alapfelületen, illetve kenhető szigetelésre. Pozitív sarkokon kerámia burkolat védelmére eloxált alumínium élvédő, kiegészítő profil beépítése szükséges. Burkolatok típusát, színét beépítés előtt jóvá kell hagyatni.

9) ÁLMENNYEZET

A szerelt gipszkarton álmennyezet – gletteléssel (beltéri felületkiegyenlítő glettanyag), és kétszeri diszperziós festéssel, fehér színben kerülnek kivitelezésre. Gipszkarton álmennyezet a teljes 3-as csarnok területén készül, beleértve az előteret is. A fűtött helyiségek felett 10 cm hőszigetelés elhelyezése szükséges. A 14. számú raktár sarkában lévő szerviz járda létrájának használhatósága miatt szükséges ott felbújó nyílást hagyni. A nyílást esztétikus formában kell kialakítani.  A meglévő álmennyezet sérült elemeinek javítása, tisztítása, tetőszerkezet polisztiroltábla burkolatának 10% anyagpótlása, visszaépítése szükséges.

10) FELÜLETKÉPZÉS

Homlokzat

Téglaburkolat sérült elemeinek egyenkénti kivésése és pótlása, továbbá a homlokzati téglaburkolat magasnyomású tisztítása szükséges. Külső pergóla, felületképzése, lakatos szerkezetek mázolása.

A trafó homlokzata teljes egészében felújításra szorul. Az ereszcsatorna alatti vasbeton javítása szükséges. A trafótól jobbra eső homlokzatrész lábazat és festett betonfelület javítása szükséges, festéssel.

A homlokzaton, a párkányoknál, a fallefedéseknél és a szükséges helyeken, a bádogozási munkákat el kell végezni.

A bejáratnál lévő teraszhoz és lépcsőhöz korlátot kell kiépíteni.

Beltér

Az összes meglévő felületképzés eltávolítandó, kaparással és egyéb módon. A megmaradó vakolatot a szükséges helyeken javítani kell, síkpontosság elérése érdekében, a megfelelő felület elérése érdekében teljes felületű glettelés készül, csiszolással. Csak a felület tételes átvétele után kezdhető meg a két réteg diszperziós festés. A meglévő acél szerkezetek festése felújítandó, régi olajfesték lekaparását követően kézi rozsdamentesítés, előkezelés, korróziógátló alapozás és fedőmázolás készítendő.

11) ACÉLSZERKEZETEK

Homlokzaton egykori szellőztető fémszerkezetek, illetve a használaton kívüli egyéb fémszerkezetek, vezetékek, stb. elbontandóak. A megmaradó szerkezeteknek a mázolása szükséges. A meglévő acélszerkezetek javítása, lépcső és rámpakorlátok, fogódzók kivitelezése szükséges. Minden meglévő és új acél merevítő szerkezetek korrózió elleni felületkezelése, fedőmázolása szükséges.

12) LÉPCSŐ, RÁMPA

Magasságkülönbség áthidalására részben mozgáskorlátozott rámpa készül, 2 helyen. Az egyik acél vázszerkezettel, bordáslemez járófelülettel, tüzihorganyzott felületképzéssel, részben pedig beton lépcsőkkel. A másik rámpa vasalt betonból készül simított felülettel.

13) Állványozás

Minden esetben az állványozáshoz állvány tervet kell készíteni, melyet Megrendelővel a munkák megkezdése előtt jóvá kell hagyatni. Csak elfogadott állványterv alapján lehet az állványozási munkát elvégezni. Az állványt használni csak írásbeli engedéllyel lehet, arra kioktatott személyeknek. Amennyiben az állvány 30 cm-nél messzebb kerül a homlokzattól, belső oldali korláttal is el kell látni. Alapesetben 3 soros védőkorlát kiépítése a követelmény, melyből az alsó sor lábdeszka, és 50 cm-nél több nem lehet a távolság a korlát sorok között. Használatba vétel előtt az egész állványt földelni kell, és erről EPH jegyzőkönyvet kell leadni. Kikötés maximum 2 méterenként.

Gépészeti LEÍRÁS

1) FŰTÉS

Fűtés csak a vizes blokk és a büfé területén lesz. A fűtést és a meleg vízellátást, központi gáz kombi cirko kazán biztosítja, a fűtött helyiségekben lapradiátorokkal és termofejjel szerelve. A kazánházban Grundfos típusú keringtető szivattyú és osztó-gyüjtő elhelyezésével. A fűtési vezetékek polietilén csőhéjjal szigetelendőek. Fűtési rendszer szakaszos és hálózati nyomáspróbája vízzel. Szerelvényezés után próbafűtés és radiátorok beszabályozása. Nyomáspróbát a szerelvényezés után is kell végezni. Az elkészült vezetékeket szerelvények nélkül 8 bar nyomáspróbának, szerelvényekkel együtt 5 bar nyomáspróbának kell alávetni. Akkor felel meg, ha a nyomás 24 óra után 10%-nál többet nem esik, figyelembe véve a napi hőmérsékletingadozásokat is.

2) Vízhálózat

Vízszűrő elhelyezése és bekötése, visszamosható szűrőbetéttel, kézi visszaöblítéssel, kétoldalon menetes csatlakozással, visszaöblíthető védőszűrővel. Csővezetékek fertőtlenítése. Vízvezeték szakaszos és hálózati nyomáspróbája vízzel. Az elkészült vezetékeket szerelvények nélkül 8 bar nyomáspróbának, szerelvényekkel együtt 5 bar nyomáspróbának kell alávetni. Akkor felel meg, ha a nyomás 24 óra után 10%-nál többet nem esik, figyelembe véve a napi hőmérsékletingadozásokat is. Amennyiben a nyomáspróba megfelelt, a szerelés eltakarásra kerülhet, aminek feltétele a két oldalról aláírt nyomáspróba jegyzőkönyv. Ennek hiánya az eltakarás megtagadását jelenti. Új vízbekötés készül komplett kiépítéssel, földmunkával, réteges tömörítéssel, vezetékek nyomáspróbáival.

Térhálósított polietilén cső (PEX) szerelés, szorítógyűrűs kötésekkel. Szakaszos nyomáspróbával. Falhoronyba vagy padlószerkezetbe, védőcsővel vagy szigeteléssel. Mosdók fehér, félporcelán beépíthető, krómozott sarokszelepekkel, falikorongok szerelésével, időzített nyomógombos csaptelepekkel hideg-meleg vízre. Mozgáskorlátozottak részére Hideg-meleg vízre félporcelán mosdó, pneumatikus döntőberendezéssel, krómozott sarokszelepekkel, falikorongok szerelésével, leeresztő szeleppel. Zuhanyzó berendezés termosztatikus keverő, időzített nyomógombos zuhanycsaptelep, falba süllyesztett, fix zuhanyfej, törölközőtartóval. Alsó kifolyású Wc csésze, falon kívüli szerelésű wc tartály fehér színben, 3-6 literes vízöblítő tartállyal, hangszigetelő készlettel, csatlakozó idomokkal. Vizelde berendezés félporcelán, falra szerelt, hátsó bekötésű, fehér színben. Leszívószifon, függőleges csonkkal, falikorong szerelésével, időzített nyomógombos pissoir öblítő, falba szerelve.

3) Csatorna hálózat

Lefolyóvezeték krómozott sarokszelepekkel, falikorongok szerelésével. A csövek szerelése PVC és PVC-KGEM tokos, gumigyűrűs kötésekkel, szakaszos nyomáspróbával. A vezetékek hornyokba vagy padlócsatornában vezetendők. Padló alatti bűzelzáró padlószifon vízszintes kimenettel, 1 db oldalsó beömlési lehetőséggel, visszacsapó szelepes szifonbetéttel, 150x150-es ráccsal, 150 kg terhelhetőséggel. Az csatorna ágak NÁ150-es a két ágy csatlakozásától NÁ200 a csatorna bekötésig. Az ágakba tisztító idomot, az épületen kívül tisztító szemet kell beépíteni. A csatorna bekötés előtt visszacsapó szelepet kell beépíteni. Minden vezetéket eltakarás előtt tömörségi vizsgálatnak kell alávetni, vagyis az alapvezetékre való rákötésnél ledugózni, feltölteni vízzel, és amennyiben 24 óra alatt nem szivárog, megfelelt. Nem megfelelőség az eltakarás megtagadását jelenti. Minden eltakarás előtt tömörségvizsgálati jegyzőkönyvet kell felvenni, aminek hiánya az eltakarás megtagadását jelenti.

4) Szellőzés

Kör keresztmetszetű légcsatorna és idomaik szerelése, tartószerkezettel, spirálkorcolt lemezcső, horganyzott acéllemezből. Lemez vtg 0,5mm. Befúvó és elszívó szerkezetek, kör keresztmetszetű légszelep felszerelése lemezcsatornára (RAL9010). Axiális és félaxiális ventilátor elhelyezése, csőbe köthető. Járókerék átmérő 355 mm-ig Systemair K200M ventilátor. FK200 csőbilinccsel + késleltető relével, világítás kapcsolóról indítva. Légtechnikai rendszer, beszabályozása és nyomáspróbája.

Elektromos LEÍRÁS

1) Alapszerelés

Minden szerelés falba rejtetten készül a szociális blokkban és a büfében. Falba építve mindenhol MÜ III-as védőcsövet kell elhelyezni a vezetékek védelme érdekében. Minden rejtett szerelés után a hornyokat helyre kell állítani. A vezetékezés MCU, MBCU, MT kábelekkel történik. Eltakarás előtt a vezetékeket le kell próbálni és a sérülteket cserélni kell. Falon kívüli szerelésnél Hydro-Therm beltéri Mü I. vastagságú merev műanyag védőcső. Gipszkarton falaknál, gipszkarton szerelvénydobozok beépítésével. Kábeltálca (perforált) elhelyezése, tartószerkezettel, mennyezetre rögzítve. Vezetékrendszer teljes terhelés alatti próbája, jegyzőkönyvezéssel, áramterhelés méréssel. Vezetékrendszer szigetelés vizsgálata, jegyzőkönyvezéssel. Érintésvédelmi hálózat és tartozékainak szerelése, gépészeti EPH kialakítások. Villám és érintésvédelmi mérés és jegyzőkönyv készítése.

2) Világítás

Az 1-es csarnokban 400 W-os fémhalogén csarnokvilágító lámpatestek kerülnek elhelyezésre, acél tartónként szakaszolva. A kapcsoló tábla a bejárati lépcső melletti bal oldalon lesz.

A 2-es csarnokban 2*36 W-os tükrös, nyitott fénycsöves, fénycsőarmatúra kerül elhelyezésre.

Gipszkarton állmennyezetben tükrös nyitott, 2*18 W-os fénycső armatúrák kerülnek beépítésre. A raktárak 2*36 W-os világító testeket kapnak. A szükséges helyeken saját akkumulátoros, készenléti üzemű, falon kívüli, kompakt fénycsöves kijáratjelző kell.
A lámpák elhelyezését és beüzemelését úgy kell megvalósítani, hogy az alábbi MSZ 12464 szerinti megvilágítási érték tarthatóak legyenek. Saját akkumulátoros, készenléti üzemű, falon kívüli kivitelben, kompakt fénycsöves lámpatest, 8W/1h-ás. Tartalék világítási lámpatestek elhelyezése, falon kívüli kivitelben, készenléti üzemű, kompakt fénycsöves 1*18 W-os fénycsöves lámpatest inverterrel, kijáratjelző IP43-as védettséggel. A megvilágítási értékeket mérési jegyzőkönyvekkel dokumentálni kell.

3) Gyenge áram

Gyengeáramú szerelés nem készül.